X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
Premi Finestres de Narrativa
Guanyadors dels Premis Finestres de Narrativa 2022
per
Finestres
21.02.2023

Finestres es complau a anunciar els guanyadors de la tercera edició dels Premis Finestres de Narrativa, que volen premiar al millor llibre originalment escrit en català i castellà publicat al llarg de 2022.

Les obres guanyadores d'aquesta edició són Aioua de Roser Cabré-Verdiell, publicat per Males Herbes; i Vengo de ese miedo, de Miguel Ángel Oeste, publicat per Tusquets Editores.


Premi Finestres de Narrativa en català

El jurat del Premi Finestres de Narrativa en català, format per Mara Faye Lethem, Anna Guitart, Gemma Medina, Pere-Antoni Pons i Marina Espasa, ha decidit atorgar el Premi Finestres de Narrativa en català 2022 a Aioua, de Roser Cabré-Verdiell, publicat per l’editorial Males Herbes.

El jurat destaca la potència verbal i el desplegament d’imaginació amb els quals es descriu un viatge a Iowa que és, també, un viatge al cor de les paraules i del que volen i poden dir. Per la sensualitat d’una prosa que ens permet entrar en els espais mentals d’una aspirant a escriptora que ha abandonat un amor i que vol començar una altra vida, ser una altra persona, trobar una nova veritat en les paraules mentre viu estranyada en un poble enmig del no-res, envoltada de benzineres, motels i líders de sectes radicals. Per les ressonàncies lynchianes y pynchonianes tant en els desvaris de la protagonista com en l'onirisme i l'abordatge quasi al·lucinatori que fa la novel·la de traumes fondos i de ferides psíquiques profundes.

Aioua està escrita en una prosa hipnòtica i funciona, per la veu i per la mirada, com una excavació a través de les capes geològiques i existencials de les culpes, les mentides, els traumes i les excuses que ens defineixen, una excavació que aspira a desenterrar l'única forma de veritat que els humans ens podem permetre: l'honestedat amb els altres i amb nosaltres mateixos. Sofisticada i càlida, Aioua té la virtut de trobar l'equilibri just entre la intel·ligència aguda i l'experimentació retòrica, d'una banda, i la complexitat i l'emotivitat humanes, de l'altra.


Premi Finestres de Narrativa en castellà

El jurat del Premi Finestres de Narrativa en castellà, format per Jordi Costa, Mathias Enard, Camila Enrich, Mariana Enriquez i Carlos Zanón ha decidit atorgar el Premi Finestres de Narrativa en castellà 2022 a Vengo de ese miedo, de Miguel Ángel Oeste, publicat per Tusquets Editores.

El jurat destaca el valor d’aquest testimoni únic, irrepetible, valent i poc convencional en què Miguel Ángel Oeste descriu l’abús constant del pare sota la mirada silenciosa de la mare, tant víctima com còmplice del pare. El jurat també ha valorat el repte a què s’enfronta l’autor del qual surt airós: transmetre amb fidelitat tot allò que recorda com a única salvació; matar el pare a través de l’escriptura per construir-se ell mateix com a persona. El jurat vol realçar com l’autor aconsegueix enfrontar la seva experiència amb la del germà, que decideix perdonar mitjançant l’oblit. Un altre mèrit que subratlla el jurat és la reflexió constant sobre el procés d’escriptura del llibre i les seves conseqüències ètiques.

Així mateix, el jurat ressalta que Vengo de este miedo destaca dins d’un gènere saturat d’històries personals traumàtiques gràcies a la manera poderosa d’enfrontar-se al passat, sense polititzar-ne la vivència, ni reparar en altres aspectes excepte en el record del que ha viscut i en la reconstrucció més fidedigna possible de la figura del pare, tot escrit sense compassió, sense sentimentalismes, sense cercar la reconciliació i sense jutjar-los. Una novel·la escrita des del turment i el trauma, amb un estil descurat i despreocupat que reflecteix la immediatesa desenfrenada i la necessitat intuïtiva i imperiosa de voler anar tan lluny a l’hora de descriure la seva història. En definitiva, el jurat premia Vengo de este miedo per la manera com l’autor converteix la seva història en un llibre poderós, brutal, terrible i únic.


Pots llegir els objectius i les bases dels premis aquí.

PREMIS FINESTRES DE NARRATIVA 2022

Aioua
Cabré-Verdiell, Roser
18 €
Comprar
Reservar
Vengo de ese miedo
Oeste, Miguel Ángel
19 €
Comprar
Reservar