X
0 Artículos
Cesta
0 Artículos
X
Acceder
REGISTRARME EN FINESTRES
LIBRERÍA
PARA
LEER
Finestres
0
Compartir
Guardar en favoritos
Anna Guitart
Ver perfil

Anna Guitart (Barcelona, 1976) és periodista i guionista. Va començar treballant a Ràdio Barcelona i després a la COM Ràdio. Ha treballat de guionista a programes de TV3 com Via Llibre (Canal 33). També ha dirigit el programa Savis (Canal 33). El 2015 va començar a presentar la secció de llibres del programa Tria 33 i, des de 2017, presenta i dirigeix el programa literari d’entrevistes Tot el temps del món (Canal 33). Col·labora als programes Els matins de Tv3Islàndia de RAC1 i al suplement «Llegim» del diari Ara.

Mara Faye Lethem
Ver perfil

Mara Faye Lethem (Nova York, 1971) és escriptora i traductora literària del català i castellà a l’anglès. La seva trajectòria s’ha desenvolupat a les dues ribes de l’Atlàntic, tant als Estats Units com a Barcelona, on resideix. La seva nouvelle A Person’s A Person No Matter How Small es va publicar el 2020 amb Antibookclub. Les seves traduccions inclouen Brother in Ice (Alicia Kopf, Premi English PEN, nominat al Premi Nacional de Traducció als EUA) i Confessionsde Jaume Cabré. Entre els anys 2020 i 2022 publicarà traduccions d’obres de Patricio Pron, Marta Orriols, Jordi Nopca, Toni Sala, Max Besora i Irene Solà.

Pere Antoni Pons
Ver perfil

Pere Antoni Pons (Campanet, Mallorca, 1980). Periodista i escriptor. Ha publicat, entre d’altres, els reculls de poemes El fibló i la festa (2003), Fervor tan fosc (2006), Aquí, on passa tot (2017) i Canvi de guàrdia (2019); els llibres entrevista La vida, el temps, el món: sis dies de conversa amb Joan Francesc Mira (2009), Guillem Frontera. Paisatge canviant amb figura inquieta i Conversaciones con Jean Marie del Moral (2018); les novel·les La felicitat dels dies tristos (2010), Tots els dimonis són aquí (2011) i Si t’hi atreveixes (2014), i el llibre de perfils Un arxipèlag radiant (2019). Col·labora regularment a la premsa fent entrevistes, articles d’opinió, crítica literària i d’art, i reportatges i cròniques de temàtica cultural i sociopolítica.

Manel Ollé
Ver perfil

Manel Ollé (Barcelona, 1962) és professor al departament d’Humanitats de la UPF i d'escriptura literària a l'Escola Bloom. Ha publicat els llibres de poesia De bandera Liberiana (Columna, 1994), Mirall negre (Proa, 2002) i Bratislava o Bucarest (Edicions 62, 2014), així com l’antologia Combats singulars: antologia del conte català contemporani (Quaderns Crema, 2007). Escriu crítica literària en diferents mitjans com L’Avenç o La lectora. Ha traduït del francès L’obra mestra desconeguda, d’Honoré de Balzac, (Quaderns Crema, 1997), i del xinès El sentit de la literatura, de Gao Xingjian (Empúries, 2004), Contes estranys del pavelló dels lleures, de Pu Songling (Quaderns Crema, 2001), i Pedra i pinzell. Antologia de la poesia clàssica xinesa (Alpha, 2012). Ha publicat també assajos com La empresa de China: de la Armada Invencible al Galeón de Manila (Acantilado, 2003) o Made in China (Destino, 2006).

Marina Espasa
Ver perfil

Ha publicat dues novel·les, La dona que es va perdre (2012) i El dia del cérvol (2016), però abans havia estat moltes altres coses: filòloga romànica, agent d’artistes de carrer, guionista de televisió i d’exposicions, reportera, recomanadora i presentadora de programes de llibres a la televisió i a la ràdio, traductora, columnista i professora d’escriptura. Des de 2009, escriu crítica literària al diari Ara i ha traduït al català obres de Maggie Nelson, Virginie Despentes, H. D. Thoreau, Judith Butler o Rebecca Solnit. Va ser especialment feliç treballant als programes de llibres de televisió Saló de lectura (BTV, 2002-2006) i L’hora del lector (Canal 33, 2007-2011). Entre 2016 i 2019, ha estat comissària del programa «Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO» de l'Ajuntament de Barcelona, des d’on ha planificat (quan ha pogut) polítiques públiques de foment de la lectura, difusió del patrimoni literari i dinamització del sector professional del llibre a la ciutat.

Premio Finestres de Narrativa en catalán

¿CUÁL ES EL OBJETIVO DE LOS PREMIOS FINESTRES?

— Premiar con una dotación de 25.000 euros (sujetos a impuestos) una obra de narrativa originalmente escrita en catalán entre todas las que hayan llegado a las librerías a lo largo del año natural anterior al cual se proclama el premio.
— Distinguir la obra por criterios como la originalidad, la calidad y la audacia literarias, según la valoración de un Jurado independiente y de prestigio.
— Crear un premio que se gane el respeto de los/las lectores/as para intentar contrarrestar las dinámicas de un mercado editorial saturado de publicaciones y distorsionado por la abundancia de premios a obra inédita.

¿QUÉ CRITERIOS DE EVALUACIÓN SE SIGUEN?

— Obra distribuida a lo largo de un año natural, es decir del 1 de enero al 31 de diciembre.
— La obra tiene que haber sido originalmente escrita en catalán, en cualquiera de las tierras de habla catalana: Cataluña (Principado y Cataluña Norte), Islas Baleares, Andorra o País Valenciano.
— Preferentemente, la obra no debe haber recibido otros premios o ayudas, a pesar de que no es una condición obligatoria.
— Entrarán en consideración obras de narrativa en el sentido más amplio de la palabra: cuento, novela, crónica u obras basadas en hechos reales.
— La obra tiene que haber sido publicada en papel por una empresa editorial. No se tomarán en consideración obres auto-editadas, ni tampoco publicadas por plataformas de autoedición.

— El Jurado estará integrado por cinco personas: un miembro del equipo de Finestres, y cuatro profesionales del sector (autores, críticos, periodistas, académicos, artistas, libreros) con bagaje literario y criterio. Esta composición puede variar a cada convocatoria. La decisión del jurado será inapelable. El premio podrá declararse desierto y se otorgará a aquella obra de entre las presentadas que por unanimidad o por mayoría de votos del jurado se considere merecedora del Premio.


PREMIO FINESTRES DE NARRATIVA EN CATALÁN 2021

Leer más sobre La verda és porta, de Joan Todó


Shortlist: Premio Finestres de Narrativa 2021

Longlist: Premio Finestres de Narrativa 2021


Accede al Premio Finestres de Narrativa en castellano