X
0 Artículos
Cesta
0 Artículos
X
Acceder
REGISTRARME EN FINESTRES
LIBRERÍA
PARA
LEER
Finestres
Compartir
Guardar en favoritos
Recomendaciones
La fam, el temps, el nervi: matar-los
por
Víctor Recort
21.06.2023

Els ravers del meu poble sempre es barallaven entre ells, en disputa per la tatxa; pels dos mil·límetres immediatament anteriors als filtres dels nostres cigarrets. «Me la he pedido yo», deia el Limón. O el Peluso. O el Davilín. O la Lorena, que era l’única d’ells sense malnom, ni ganes de trepitjar casa seva. Els diumenges al matí, quan els bafles havien fet figa i la rave de torn s’havia desconvocat, en comptes de fer cap el llit, la Lorena anava a sentir missa. Quan ens ho explicava, a la seva veu no hi trobaves cap esquerda foteta, cap ostentació d’un gest que qualsevol altra hauria venut com una trapelleria nihilista. Només hi havia la certesa que les llums de la discoteca sempre s’encenen abans no s’aturi la música, i que, quan la fosca ja no hi és, el que veus no sempre és el que voldries veure. Quan mirem cap al passat, sovint passa el mateix. Això és el que fa Anna Pazos al seu primer llibre: mirar enrere, amb més menyspreu que ira, per agafar la quitança dels seus 20 anys.

A Matar el nervi (La Segona Perifèria/Literatura Random House) hi ha raves, és clar. També hi ha pisos d’estudiants que puden a maria i iots navegant afectivament cap al no-res. En el seu debut en narrativa, Pazos amuntega antics llasts i els hi cala foc amb prou distància per no cremar-se els dits. Coming on age, doncs? Un de ben malparit, capaç de fer de la compassió una arma, i amb una ètica fundacional que ha estat entrenada i foguejada a base d'hores de podcast —l'autora és, juntament amb Júlia Bacardit, co-presentadora de Les Golfes, un programa del qual Matar el nervi és deutor i tributari. El llibre sap fer terrenys problemàtics endins, revisió del #MeToo inclòs, i sortir-se’n gràcies a un control del to quirúrgic, de bisturí i al·logen blau. Podríem dir que la generació Erasmus catalana ha trobat la seva Joan Didion? La traducció al castellà de Matar el nervi, no en va,comparteix casa editorial amb l’autora de L’any del pensament màgic.

Esmenes a l’hedonisme millenial a banda, el llibre de Pazos no només fa prospecció d’angoixes generacionals: la por de l’autora, als seus vint, per ser pressa de la irrellevància, de la intranscendència, també brolla en alguns passatges. Aquest neguit, un cop publicat Matar el nervi, ja és mort i enterrat; perquè, com deia Jenny Offill, la preocupació més gran i intrínseca a la vida adulta és justament la contrària: i si tot el que fem importa? 

L'AUTORA
ANNA PAZOS

Anna Pazos (Barcelona, 1991) es escritora y documentalista. Ha producido varios documentales cortos y pódcast de no ficción. Ha colaborado con crónicas y reportajes en El PaísLa VanguardiaJacobin y Le Monde Diplomatique, entre otros. Entre 2014 y 2015 vivió en Jerusalén, donde escribió para medios como Haaretz y The Jerusalem Post. En 2017 obtuvo una beca Fulbright para estudiar un posgrado en la New York University. En Nueva York trabajó como fact-checker en el New York Times Syndicate y como editora y productora en la BBC. En 2020 publicó en BBC Reel su primer corto autobiográfico, The Circle: A story of love, waves and the arms trade, sobre su experiencia viviendo en un barco con el hijo de un vendedor de armas. Desde mayo de 2020 copresenta el pódcast Les Golfes.

Matar el nervi
Pazos, Anna
18.9 €
Comprar
Reservar
Matar el nervio
Pazos, Anna
18.9 €
Comprar
Reservar