X
0 Artículos
Cesta
0 Artículos
X
Acceder
REGISTRARME EN FINESTRES
LIBRERÍA
PARA
LEER
Finestres
Compartir
Guardar en favoritos
24 ENE
Clàssiques vives: Mª Dolors Orriols i Dolors Monserdà

Trobada amb Mª Carme Mas, Montserrat Bacardí i Anna Ballbona

Ja fa massa anys que el groc dels lloms de la MOLC, la col·lecció de clàssics catalans que va elaborar Edicions 62, empal·lideix a les prestatgeries. L’editorial Barcino va entendre que calia renovar la proposta d’una col·lecció de clàssics catalans amb noves incorporacions d’autors –i d’autores!– i revisions dels textos que anessin més d’acord amb el segle XXI, i així va néixer la col·lecció “Imprescindibles. Biblioteca de Clàssics Catalans”. Abans que ells, l’editorial Adesiara feia anys que treballava en la mateixa direcció i, amb la col·lecció “De cor a pensa” ha recuperat part d’un corpus literari que era malauradament difícil de trobar: Ruyra, Cèlia Suñol, Vicenç Riera Llorca, entre d’altres. Volem celebrar la publicació d’obres com La fabricanta de Dolors Monserdà i El riu i els inconscients de Mª Dolors Orriols, escrites per autores que havien estat doblement silenciades, i per això comptarem amb les expertes i professores universitàries Carme Mas i Mª Dolors Bacardí, a més de la escriptora Anna Ballbona.


La fabricanta, la millor novel·la de Dolors Monserdà, és un testimoni històric de la Barcelona del segle XIX en què van prosperar les fàbriques tèxtils i del paper clau que hi van tenir les dones, normalment silenciat.

El riu i els inconscients, de Mª Dolors Orriols, escrita entre el 1950 i el 1953, és una de les primeres novel·les en llengua catalana que narra l’experiència de la guerra i de la postguerra des del bàndol dels vençuts. 


Dolors Monserdà (Barcelona, 1845-1919) va néixer al cor de la Barcelona menestral, filla d’un relligador de llibres. La seva infantesa i joventut va transcórrer en un ambient cultural intens, que la va portar a dedicar-se a l’escriptura de poesia i teatre, i posteriorment, de novel·la, per arribar a més públic. Va ser també una de les feministes pioneres

Maria Dolors Orriols (Vic, 1914 – Barcelona, 2008) pertany a la primera generació de novel·listes de la postguerra. Quan la llengua era prohibida, als anys quaranta, va escriure un gran nombre de dietaris, articles, relats i esbossos de novel·les. Els contes de Cavalcades van aparèixer el 1949. Poc després va publicar la primera novel·la, Retorn a la vall (1950), i un altre recull de contes, Reflexos (1951). També en la dècada dels cinquanta va escriure Petjades sota l’aigua i El riu i els inconscients —la seva novel·la més ambiciosa—, que van sortir a llum molts anys més tard.


Participants:

M. Carme Mas és pedagoga i Doctora en Filologia Catalana, ha treballat com a professora d’ensenyament secundari i ha estat inspectora d’educació. Especialista en l’obra de Dolors Monserdà, n’ha escrit una biografia i és l’autora del pròleg de La fabricanta (Barcino, 2022)

Montserrat Bacardí és catedràtica de la Facultat de Traducció i d’Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat articles d'història de la literatura i de la traducció i llibres com Cent anys de traducció al català (1891-1990) (1998), Anna Murià. El vici d'escriure (2004), El Quixot en català (2006), Catalans a Buenos Aires (2009), La traducció catalana sota el franquisme (2012), Gràcia Bassa, poeta, periodista i traductora (2016), Maria Dolors Orriols, viure i escriure (2019) i, amb Pilar Godayol, Diccionari de la traducció catalana (dir.) (2011, premi Crítica Serra d’Or 2012) i Les traductores i la tradició (2013).

Anna Ballbona (Montmeló, 1980) és escriptora i periodista. Ha publicat les novel·les No soc aquí (Premi Llibres Anagrama 2020) i Joyce i les gallines (Anagrama, 2016, finalista del mateix premi), que han estat traduïdes al castellà, grec i alemany. També és autora dels poemaris Conill de gàbia (Labreu, 2012) i La mare que et renyava era un robot (Premi Amadeu Oller, 2008). Col·labora al programa de ràdio Ciutat Maragda i escriu en diversos mitjans de comunicació. Dirigeix i presenta el podcast d’entrevistes a escriptors Domini màgic.


*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.


Horario: 19:00h
Más información: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09