X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
10 MAI
«Reaccionaris: un pensament de futur?» amb Antonio Baños

Cicle conduït per Antonio Baños

El pensament reaccionari és el futur. I no només per als qui pensen. No parlo solament d’Orban, Trump, Bolsonaro o tota mena de negacionistes del pensament empíric i de la universalitat dels drets humans, no. El col·lapse de l’agenda il·lustrada ja fa temps que va passar. Abans fins i tot de la publicació d’aquell certificat de defunció que signà Lyotard sota el títol de «La condició postmoderna». Allà es deia que «els grans relats» nascuts del triomf revolucionari havien mort. Si l’agenda de la Revolució havia esgotat la seva empenta com si fos una gran onada hawaiana que moria a la platja, ara només quedava una cosa: la ressaca, la plenamar. Els fills del 68 ja van fer forat a la ferida. Els neoliberals dels vuitanta van eixamplar el forat i el segle XXI veu com els postulats d’aquells que es resistiren al triomf de la Revolució Il·lustrada cada vegada són més seguits. Reaccionaris i postmoderns posen de la mateixa manera en qüestió els universals, el progrés i la idea d’humanitat.

Aquí és on som. Però, qui ha mantingut durant aquests segles la tradició reaccionària? Des del tradicionalisme fins a l’ocultisme. Des del nihilisme fins al feixisme, quines idees, quines pràctiques, quina influència han tingut?

El pensament reaccionari del passat vinculat al pensament postmodern d’avui ens donarà una idea del contrarelat d’aquests segles d’«emancipació, progrés i llibertat» que ha portat el pensament revolucionari.

Sis xerrades per destriar, discutir i descobrir les resistències d’allò que creiem definitiu i, pel que sembla, no ho és.

Conductor

Periodista de 53 anys nascut i resident a Barcelona. La seva carrera professional és tan variada i disharmònica que potser no cal entrar en detalls. En els darrers vint-i-vuit anys, ha fet pràcticament de tot en periodisme i des de fa setze anys és allò que s’anomena eufemísticament freelance, per no dir autònom. Ha escrit algun llibre sobre economia i d’altres sobre el tema català. Per una sèrie d’atzaroses circumstàncies, es va veure breument al centre del focus de l’atenció pública. Ha gravat dos discos. Ara treballa a la televisió local de Barcelona.

Sessions

1a sessió: El pensament reaccionari. Origen i famílies

2a sessió: La revolució/tradició

3a sessió: Els universals / les lleis particulars

4a sessió: La natura / el progrés

5a sessió: L’individu / la comunitat (la identitat)

6a sessió: El pensament reaccionari, pensament de futur?

Dates: Dilluns 10 de maig, 31 de maig, 7 de juny, 21 de juny, 5 de juliol i 19 de juliol.


Horari: 19:00h
Preu: 120€
Més informació: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09