X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
30 ABR
Skinheads

VERMUT VERSAT

Botes i tirants i brega al bar. Al Bar Watson, és clar. Carles Viñas, l’entomòleg de la cultura skinhead més solvent de casa nostra, visitarà la Llibreria Finestres per presentar-nos Skinheads: Historia global de un estilo (Bellaterra Edicions). L’acompanyarà el DJ i cantant Ivan Thorpedo, que encabat l’acte ens oferirà una sessió en vinil amb la millor selecció de reggae, ska i dancehall collita del 1968. 

L’estil skinhead, nascut a les acaballes dels anys seixanta a la Gran Bretanya, es caracteritzà per uns orígens transgressors, una actitud desafiant i rebel, i una banda sonora de reminiscències caribenyes. Malgrat que inicialment els caps rapats es mantenien allunyats de qualsevol posicionament polític, pels vols dels primers vuitanta van començar a treure cap els primers joves que, tot adoptant-ne l’estètica, exhibien la simbologia i el discurs de l’extrema dreta britànica. Identitat, música i política, d’aquesta manera, van ser els elements centrals d’un estil que es desenvolupà i es fragmentà en direccions antipòdiques.

L’assaig Skinheads: Historia global de un estilo ens lliura una panoràmica d’aquesta subcultura des de les primeres —i multiètniques— passes, l’any 1968, fins a la seva pervivència, plena de mutacions, durant les dècades posteriors. Carles Viñas ens parla de l’evolució complexa dels caps rapats, un grup de caràcter polièdric en què la joventut, el futbol, la política, la violència i el fet grupuscular s’entortolliguen en un magma heterogeni. Sota una estètica comuna, trobem skinheads amb plantejament ideològics oposats, i el que és més important: totalment allunyats d’aquells valors que enarboraven els caps rapats dels anys seixanta.


Carles Viñas (Barcelona, 1972) és doctor en història contemporània per la Universitat de Barcelona i membre del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranismes de la Universitat Pompeu Fabra. Al llarg de la seva activitat investigadora ha compaginat la investigació històrica sobre els estils juvenils, amb especial èmfasi en els skinheads i els grups de seguidors radicals del futbol, amb la docència i la divulgació. Ha publicat diversos assajos, entre els quals es troben Música i skinheads a Catalunya (Diputació de Barcelona, 2001), Skinheads a Catalunya (Columna, 2004), El mundo ultra (Temas de Hoy, 2005), Tolerància zero (Angle Editorial, 2006) o Futbol al país dels soviets (Tigre de Paper, 2019).

Ivan Thorpedo (L’Hospitalet de Llobregat, 1982) és vocalista i frontman de bandes com The Thorpedians o The Moskito Bite. L’Ivan fa més de 20 anys que milita dins la vessant jamaicana de l’ecosistema skinhead de la ciutat de Barcelona; Thorpedo ha contribuït a aquesta escena amb fanzines, concerts i sessions de DJ. Amb el malnom d’Emperador Brusco, va col·laborar amb l’emissora Scanner FM dinamitzant un programa musical que sintonitzava, en les seves paraules, «els ritmes jamaicans favorits dels nois i noies calçats amb botes Dr. Martens.»


Horari: 12:30h
Preu: Gratüit.
Més informació: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09