X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
20 GEN
Xaime Martínez

amb Borja Bagunyà

La fuerza (Malas Tierras Editorial) és una novel·la de vaquers protagonitzada per un aspirant a escriptor a mig camí entre l’indecís Frédéric Moreau de Flaubert i els herois pulp dels westerns. Una obra sorprenent i enginyosa que mostra el territori creatiu de l’autor l’asturià Xaime Martínez, que ens presentarà la traducció al castellà de la seva novel·la acompanyat de Borja Bagunyà.


Martín Feito, protagonista de la novel·la La fuerza, és un escriptor que es veu implicat en una història de vaquers. Amb una beca a la creació literària i sense tindre ni fava de què escriure, Feito es retira a Chaneces, una vila despoblada situada en una vall dominada per una central tèrmica que governa els voltants amb una xemeneia immensa i amb el zum-zum dels motors. El que no sap Martín és que en aquelles muntanyes de Chaneces s’amaguen Manulón de Porgüechu i els seus esbirros, últims resistents d’una guerrilla que es resisteix a doblegar-se davant l’Imperiu asturianu i a qui l’aspirant a novel·lista admira en secret.

Amagat en un rodal perdut d’un Imperiu posible i futur, el foraster és incapaç de prendre partit en els violents conflictes que l’envolten. Martín Feito passa els seus dies entre contactes clandestins amb els fugits, tasses de cafè sol que li regiren l’estómac, i intents de seduir a la seva amfitriona, al lumpenproletariat rural i als parroquians del bar del poble.


Xaime Martínez (Uviéu, 1993) és graduat en filologia espanyola, i autor dels poemaris Fuego Cruzado i Hiberia, aquest darrer escrit en llengua asturiana. Amb Cuerpos perdidos en las morgues: Una novela de detectives guanya el Premio Nacional de Poesía Joven. Dos anys després publica la seva primera novel·la en asturià, La fuercia, una obra que suposaria un abans i un després en el propòsit de Martínez de centrar-se únicament en la producció literària en la seva llengua materna. Com a músic, va formar part del grup d’artfolk La Bande, i com a cantautor en solitari ha publicat el disc Ósculos d'Agua nel Imperiu astur.

Borja Bagunyà (Barcelona, 1982) és doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, i autor de les col·leccions de contes Apunts per al retrat d'una ciutat, Defensa pròpia (Premi Mercè Rodoreda) i Plantes d'interior, i de l’assaig Trapologia, escrit a quatre mans amb Max Besora. Els angles morts és la seva primera novel·la i la primera de les seves obres traduïdes al castellà (Los puntos ciegos, també a Malas Tierras). El 2016 va fundar, juntament con Lana Bastašić, l’Escola Bloom, on s’ofereixen tallers d’escriptura i seminaris de literatura i pensament. És, també, editor de la revista literària Carn de Cap.


*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.


Horari: 12:30h
Més informació: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09