X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits

Llistes
20 llibres que passen en illes
per
Marina Espasa
05.07.2021

1
Els cinc a l’illa del tresor
Enid Blyton

El llibre que inaugura una de les sèries juvenils més mítiques de la literatura anglesa. Tots vam conèixer la Jordi i els seus cosins, el tiet irritable i els pastissos de carn amb aquesta novel·la.

2
L’illa misteriosa
Jules Verne

Verne i la literatura d’aventures són sinònims, i aquesta no és l’única illa que surt a una novel·la de Verne, també hi ha la de Dos anys de vacances, però és la que desenvolupa més.

3
L’illa negra
Hergé

Les aventures de Tintin a Escòcia, o l’oportunitat de veure l’heroi immaculat d’Hergé amb faldilla (o kilt, d’acord).

4
L’illa del tresor
R. L. Stevenson

Potser la novel·la fundacional de les novel·les d’aventures en illes? En qualsevol cas, les pàgines que van veure néixer John Silver.

5
La isla de coral
R. M. Ballantyne

Avui descatalogada i mai traduïda al català, és un altre exemple de novel·les juvenils on un grup de nois passa un temps en una illa abandonada dels mars del sud.

6
L’illa del doctor Moreau
H. G. Wells

Laboratori dels horrors o experimentació científica sense límits? Wells va fer preguntes molt avançades al seu temps en aquesta variació de les novel·les d’illa.

7
El senyor de les mosques
William Golding

Les històries de nois abandonats en illes portades una mica més a l’extrem i l’efecte de les guerres mundials van donar lloc a aquesta aventura amb final fosquíssim.

8
La meva família i altres animals
Gerald Durrell

Qui no ha somiat viure a Corfú després de llegir les aventures de la família Durrell? La felicitat i aquest llibre són bastant sinònims.

9
Robinson Crusoe
Daniel Defoe

La novel·la que va definir el personatge del nàufrag és menys llegida del que tothom afirma. La magnífica traducció d’Esther Tallada ens brinda l’oportunitat de submergir-nos-hi.

10
Alexis Zorbàs
Nikos Kazantzakis

Tothom ha vist la pel·lícula, però potser no tanta gent ha llegit el llibre de Kazantzakis.

11
Utopia
Thomas More

Un filòsof anglès del s. XV va batejar una illa amb el concepte de no-lloc, i va aconseguir que la paraula acabés entrant al llenguatge comú com un lloc o una societat imaginaris, de perfecció impossible d’assolir.

12
Al far
Virginia Woolf

L’excursió de la família Ramsay a l’illa on acostumaven a fer vacances desperta vells fantasmes. Frases com ones, llum al final de cada pàgina: Woolf en estat pur.

13
El rumor del oleaje
Yukio Mishima

Una de les novel·les més senzilles de Mishima és aquesta història d’amor juvenil entre un pescador i la filla d’un comerciant que passa en una illa diminuta del Japó que manté uns costums diferents de la resta del món.

14
W o el record de la infantesa
Georges Perec

A la segona part d’aquestes memòries mal dissimulades, Perec dibuixa una al·legoria dels camps d’extermini sota la forma aparentment amable d’una illa plena d’atletes en busca de la perfecció física.

15
El mar
Blai Bonet

Una de les novel·les que ha fet de Mallorca territori mític, opressiu, malaltís. Les desventures de dos malalts de tuberculosi en un sanatori de l’illa són una de les novel·les més importants del s. XX català.

16
La pell freda
Albert Sánchez Piñol

Escrita quan ja no s’escrivien aquesta mena de novel·les, l’atmosfera i els protagonistes que va saber crear Sánchez Piñol van fer d’aquestes aventures en una illa terrorífica un dels èxits de la novel·la en català de principis del s. XXI.

17
Kruso
Lutz Seiler

Una illa és un territori idoni per provar d’instaurar-hi règims socials alternatius. L’alemany Lutz Seiler va inspirar-se en el col·lapse de la RDA comunista per dibuixar una colònia d’auto-marginats en una illa del Mar Bàltic. Aventures i utopies a l’estiu de 1989.

18
Socotra, la isla de los genios
Jordi Esteva

Història d’una illa real de l’Oceà Índic on encara s’hi podien trobar, a finals del s. XX, homes que explicaven les mateixes històries de bruixes i de genis orientals que van captivar Marco Polo. És l’illa dels arbres d’on surt la resina amb la qual es fabrica l’encens, un paradís màgic que no tornarà mai més.

19
Robinson
Vicenç Pagès

Inspirant-se en el personatge de Crusoe, aquest llibre aconsegueix no sortir de quatre parets mentre reflexiona sobre la soledat contemporània.

20
Atlas de islas remotas
Judith Schalansky

“El paradís és una illa. I l’infern també” diu Schalansky a la introducció del llibre, que és una delícia de recorregut il·lustrat per illes conegudes i desconegudes.