X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
Beca Finestres d'Assaig
Anunciem les guanyadores de les Beques Finestres d'Assaig 2022
por
Finestres
14.06.2022

Els projectes d'assaig de Miquel Bonet, Bel Olid, Carolina Arabia i Marina Pintor Pareja han estat els triats pel jurat Finestres per a desenvolupar-se durant un any.
La beca és una ajuda directa als autors de 25.000 euros (la dotació total és de 100.000 euros).
L'objectiu de les beques és fomentar l’escriptura de l’assaig i la crònica humanística, de divulgació científica, històrica, política, musical, literària i artística per enfortir la branca de l’assaig i la no-ficció, necessitada d’estímuls per créixer i poder donar respostes a un món progressivament desconcertant.
Per a aquesta segona convocatòria s'han rebut 76 propostes en llengua catalana i 222 en llengua castellana (entre Espanya i Amèrica Llatina).


Beques Finestres d’Assaig en català

El jurat Finestres en català, integrat per Marina Espasa, Anna Guitart, Mara Faye Lethem, Pere-Antoni Pons i Manel Ollé, després de llegir i valorar les propostes rebudes, ha decidit atorgar les beques 2022 a dos projectes que fan servir les eines del periodisme narratiu per tractar temes d’interès general i que prometen originalitat i audàcia, a més d’aprofundiment.

Tria la teva aventura, de Bel Olid (Mataró, 1977)

un projecte que vol fer reflexionar i conscienciar sobre els costos de tota mena que suposa iniciar un procés de reproducció assistida, una realitat poc coneguda pel públic general, però cada vegada experimentada per més gent. Tota una sèrie de casos reals, entrevistats per l’autori, s’estructuraran en un format original, el de “Tria la teva aventura”, aquells llibres juvenils on el lector salta d’una pàgina a una altra segons la decisió que vol que prenguin els protagonistes. Això permetrà resseguir els diferents recorreguts que pot fer la persona o parella que se sotmet a aquest tipus de tractaments i el preu real de cadascun d’ells, tant econòmic com físic i emocional, i comprovar si en realitat hi ha tanta llibertat de decisió com anuncien les clíniques.

El rei Gord, de Miquel Bonet (Reus, 1977)

Un projecte sobre la guerra en el món de la cuina que va enfrontar Santi Santamaria amb Ferran Adrià, emblemes de dues maneres arquetípiques d’entendre la cuina. L’assaig –escrit amb molt d’estil i sentit de l’humor– vol repassar el fenomen de la cuina catalana que va començar als anys noranta, l’exaltació dels xefs com a autèntiques estrelles de la societat catalana, i indagar la cara fosca del fenomen, que inclou l’explotació laboral o les pràctiques mafioses, entre altres qüestions, i alhora pretén ser una crònica de la història explosiva que va conduir a un conflicte ferotge entre dos antics col·legues.


Beques Finestres d’Assaig en castellà

El jurat Finestres en castellà, integrat per Jordi Costa, Mathias Enard, Mariana Enriquez, Carlos Zanón i Camila Enrich, ha decidit atorgar les Beques Finestres d'Assaig 2022 a dos projectes únics, originals i urgents. Dos temes singulars que requereixen un treball de documentació exhaustiu i que s'acosten a temes rellevants des d'una perspectiva diferent.

De cantos y animales, de Carolina Arabia (Buenos Aires, 1982)

L’autora proposa un assaig al voltant de cants i sonoritats presents en la comunicació entre éssers humans i animals. Serà un text entre crònica de viatge i assaig estructurat al voltant de quatre geografies molt concretes: el Marroc, l’Orinòquia colombiana, Bhutan i Espanya. Al Marroc, els pastors toquen la flauta als seus ramats i els caçadors de serps les amanseixen amb música. A les planes de Colòmbia es canta a les vaques i a Bhutan, als bous. A Astúries es canta als ruscs. L’objectiu del projecte és documentar aquesta pràctica en vies de desaparició i completar un registre sonor que l’autora fa temps que arxiva. Així mateix, es tracta d’indagar sobre el vincle entre el llenguatge i la música, la relació entre la nostra espècie i els animals, la matèria sonora i allò intangible. Serà una aproximació a la ruralitat, a la transhumància i al pasturatge.

La herida erótica de Marina Pintor Pareja (Barcelona, 1992)

L’autora aspira a analitzar el comportament de la dona en crisi després d’haver patit qualsevol mena de violència sexual. La tesi de l’assaig és que la naturalesa de la ferida eròtica és bipolar i, per tant, conté qui l’ha patida en un circuit psíquic marcat per l’ambivalència entre l’excés i el defecte. L’objectiu de l’assaig és proporcionar eines per a la comprensió del fenomen bipolar que ajudin a trencar les conseqüències de la ferida eròtica, tant individualment com col·lectivament.


Més sobre les Beques Finestres d'Assaig en català.

Més sobre les Beques Finestres d'Assaig en castellà.