X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
Premi Finestres de Narrativa
Guanyadors del Premi Finestres de Narrativa 2021
por
Finestres
09.02.2022

La verda és porta de Joan Todó i La señora Potter no es exactamente Santa Claus de Laura Fernández han estat les obres premiades en català i castellà, respectivament, de la segona edició del Premi de Narrativa Finestres, amb una dotació econòmica de 25.000 euros cadascun.


PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CATALÀ

El jurat, format per Marina Espasa, Anna Guitart, Maya Faye Lethem, Pere Antoni Pons i Manel Ollé, ha decidit que el guanyador és La verda és porta de Joan Todó (Godall Edicions y Centre Quim Soler).

El jurat destaca la capacitat de convertir un personatge aparentment secundari, Joaquim Soler i Ferret, en un reactiu potent, capaç d'obrir tot de perspectives rellevants sobre les transformacions literàries, polítiques i socials del país entre els anys setanta i el principi dels anys noranta i destaca que són dos llibres polifacètics en un de sol: la primera part, titulada irònicament Realitat, és una novel·la que ficciona la mort d’un escriptor abordant la majoria de gèneres (l’erotisme, la fantasia onírica, la reflexió intel·lectual) i dels trucs (els diàlegs, els jocs de paraules, els acudits fàcils) que caracteritzen la literatura de Soler. La segona part, titulada també irònicament Ficció, es una biografia de Joaquim Soler i Ferret, una anàlisi de la seva obra i un retrat tant de la seva generació com de l’evolució de la literatura catalana en la segona meitat del segle XX. Rigorosament documentat, escrit en una prosa sòbria, però musculosa i imaginativa, és un llibre important, que es mou per un territori transgènere, on s’hi narra, s’hi fa ficció, s’hi assaja, s’hi fa crònica literària i s’hi fa biografia.


PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CASTELLÀ

El jurat, format per Jordi Costa, Mathias Enard, Camila Enrich, Mariana Enríquez i Carlos Zanón, ha decidit que la guanyadora és La señora Potter no es exactamente Santa Claus de Laura Fernández (Literatura Random House).

El jurat destaca l’habilitat sorprenent de Laura Fernández a l’hora de crear una història divertida i intel·ligent sense caure en el cinisme ni en la banalitat, per aquesta aparent lleugeresa que amaga una novel·la molt profunda. Per com l’autora aconsegueix escriure una història melancòlica, desoladora i trista amb una fina capa d’humor que se sosté al llarg de més de 600 pàgines. Per aquesta galeria de personatges en què cadascun és un model a escala de tots i cadascun de nosaltres i, per tant, un repertori de personatges que reflecteixen la complexitat de la condició humana. Per la dimensió metaliterària del text on la ficció es presenta com una condemna i, també, com una salvació. Per un exercici d’imaginació complex i desbordant, per l’ús peculiar i lliure del llenguatge, pels nuclis emocionals poderosíssims de la història que ens narra i per l’homenatge que fa a la ficció i a la literatura. El jurat també vol subratllar el desafiament que assumeix l’autora a crear bellesa amb l’opció estilística que ha pres. Breument, per ser una novel·la excepcional, enlluernadora i única.


Pots llegir els objectius i les bases dels premis aquí.

PREMI FINESTRES DE NARRATIVA 2021

La señora Potter no es exactamente Santa Claus
Fernández, Laura
23.9 €
Comprar
Reservar
La verda és porta
Todó Cortiella, Joan
28 €
Comprar
Reservar