X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
Què estem llegint
'Parla', de Laurie Halse Anderson
por
Sara Brujo
21.03.2024

Què llegeixes?

 Parla.

Qui és l’autor?

 Laurie Halse Anderson.

Quina editorial el publica?

 L’Altra Tribu.

De què va?

Després de trucar a la policia durant l'última festa de les vacances d'estiu, la Melinda Sordino s'ha convertit en la marginada de l'institut. El problema és que ningú sap per què ho va fer, i ella és incapaç de trobar algú a qui explicar què va passar realment. Refugiada dins la seva closca, la Melinda es tanca en si mateixa, alhora que l'apatia i l'angoixa es van fent més grosses. Només a l'aula del senyor Freeman, professor de plàstica, sembla haver-hi un espai on la Melinda podrà posar paraules a la seva veritat.

És llarg o curt?

La història transcorre durant tot un curs escolar. Dit així, a qualsevol jove li semblaria una eternitat. Però realment és un llibre curt, el ritme de la novel·la t’enreda perquè no puguis parar de llegir (i aquests són els millors llibres!).

A què s’assembla?

 A la vida.

Què és el que més t’ha agradat del llibre?

En primer lloc, la Melinda Sordino, sobretot la seva veu irònica i perspicaç, i la seva capacitat d'observació i reflexió. En segon lloc, el senyor Freeman per què és la classe de professor que haurien de tenir els joves. En tercer lloc, en David Petrakis per defensar la llibertat d'expressió i fer front al Coll de Toro. En últim lloc, la dissecció que fa l'autora del món que encapsula un institut i totes les veus que ha forjat perquè hi ressonin.

A qui li recomanes?

 A qualsevol jove, tingui o no alguna cosa a dins que no sàpiga expressar. A les professores i a tots els adults en general. Parla és una bona novel·la per llegir als instituts.

Alguna cosa més que haguem de saber?

El tema central de la novel·la és dur, i parlar d'una violació no és mai fàcil —la Melinda ho sap. Voldria aprofitar aquest espai per encoratjar als pares, mares, adults a no deixar de comprar aquest llibre (o d'altres similars) per què toquen temes massa delicats. La Melinda és la veu de moltes noies que, probablement, també deixen de parlar perquè no saben com fer front allò que els ha passat.

Laurie Halse Anderson ens ofereix una història punyent, però tractada amb molta delicadesa i intel·ligència, creant un personatge amb una veu que hipnotitza i fa empatitzar. Merescudament, el 2023 l'autora va rebre el premi Astrid Lindgren Memorial (o el Nobel de la literatura juvenil). 

Parla
Halse Anderson, Laurie
16.95 €
Comprar
Reservar
Speak
Halse Anderson, Laurie
11.05 €
Comprar
Reservar
SPEAK The Graphic Novel
Halse Anderson, Laurie
16.4 €
Comprar
Reservar