X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
Beca Finestres d'Assaig
Sergi Tarín i Gabi Martínez, guanyadors de la Beca Finestres d'Assaig 2020
por
Finestres
15.11.2021

No totes les finestres miren a mar, de Sergi Tarín, i Delta, de Gabi Martínez han estat els projectes d'assaig triats pel jurat Finestres per a desenvolupar-se durant l'any 2021.


L'objectiu de les beques és fomentar l’escriptura de l’assaig i la crònica humanística, de divulgació científica, històrica, política, musical, literària i artística per enfortir la branca de l’assaig i la no-ficció, necessitada d’estímuls per créixer i poder donar respostes a un món progressivament desconcertant.

Per a aquesta primera convocatòria s'han rebut 225 propostes en llengua castellana (entre Espanya i Amèrica Llatina) i 46 propostes en llengua catalana.


No totes les finestres miren a mar, de Sergi Tarín, guanyador de la Beca Finestres d'Assaig en català

No totes les finestres miren a mar, de Sergi Tarín, planteja un testimoni reflexiu dels anys àlgids de l’assetjament urbanístic i de la resistència veïnal en el barri portuari del Cabanyal de la ciutat de València, viscut en directe des d’un dels seus blocs, el conegut com Bloc dels Portuaris, on Tarín va viure durant set anys. Allà va participar en els enfrontaments amb els antiavalots, les estratègies de pura supervivència, i la lluita contra la planificació urbanística que volia arrasar el barri sencer. La proposta es mou entre la crònica periodística, el testimoni personal i la reflexió assagística, partint de les vivències de l’autor al barri entre 2010 i 2017, com «un paio entre gitanos», i exposa les reflexions sobre conceptes com la pobresa, el racisme, l’antigitanisme, l’aporofòbia, la pressió i el mobbing immobiliari, la gentrificació, l’abús policial i, malgrat tot, formes de solidaritat, cohesió, dignitat i coratge.


El jurat de la I edició de la Beca Finestres d’Assaig en català, format per Anna Guitart, Mara Faye Lethem, Manel Ollé, Pere Antoni Pons i Marina Espasa, ha valorat especialment la possibilitat d’incentivar que s’escrigui un tipus de llibre que pot ser sinònim de gran literatura i, a la vegada, ajudar la societat a conèixer-se millor i més a fons.

Delta, de Gabi Martínez, guanyador de la Beca Finestres d'Assaig en castellà

Delta, de Gabi Martínez, proposa un treball de documentació i escriptura sobre un territori fronterer que perd terreny al mar a un ritme vertiginós i les conseqüències que deriven d’aquesta realitat en tot l’ecosistema del Delta de l’Ebre: des de la població formada per veïns de diferents orígens, passant per les indústries locals com el cultiu d’arròs i el turisme, fins a la fauna i la flora com els toros, les anguiles i angules i els flamencs. L’autor es desplaçarà al Delta per conviure amb aquesta realitat durant el temps
que calgui i posarà especial èmfasi en l’Illa de Buda, una illa que «està a dues borrasques de desaparèixer». Aquesta proposta destaca pel caràcter urgent de l’assumpte, per la investigació que farà l’autor sobre el terreny, per la incertesa de les conclusions a què arribarà i per la incògnita sobre el futur del Delta, tot desenvolupat amb un estil dinàmic, narratiu i valent.


El jurat de la I edició de la Beca Finestres d’Assaig en castellà, format per Jordi Costa, Mathias Enard, Mariana Enríquez, Carlos Zanón i Camila Enrich, ha valorat especialment el fet que es tracti d’un projecte que requereix celeritat i que l’autor posi en relleu el caràcter fronterer del territori en conflicte, un conflicte local que reflecteix un problema universal.