X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
11 MAI
Dinos Khristianópulos

amb Lucas Gonzalvo Valls, Antonio Monegal Brancós i Jordi Valls Pozo

Salze Editorial presenta l’antologia Regala’m un cos, una tria de gairebé noranta poemes a partir de l’obra completa de Dinos Khristianópulos, autor grec pioner de la literatura queer. 


«Què no heu fet per enterrar-me / Heu oblidat, però, que soc llavor ». Considerat un poeta de l’espai públic, temes com sexualitat, religió, història i política es troben en la cruïlla que constitueix l’obra de Dinos Khristianópulos. Des de la recreació de personatges de la tradició literària, com Antígona o Sant Sebastià, fins a la plasmació més immediata del seu entorn, el món personal de Khristianópulos transcendeix les barreres del seu caràcter local a través d’una valenta confessió, en la Grècia de la postguerra i de la dictadura dels coronels, amanida amb dosis de sarcasme i ironia. Regala’m un cos convida el lector a descobrir la seva particular mirada dissident sobre l’experiència d’habitar els marges. 

Amb prefaci, selecció i traducció de Lucas Gonzalvo Valls i epíleg de Jaume Almirall, Regala’m un cos aplega tots els motius de la seva poètica. En paraules d’Almirall: «Cal celebrar el descobriment entre nosaltres d’un poeta que aquí, fins ara, era virtualment desconegut. És rar que se’ns facin avinents veus poètiques gregues més enllà de les de les grans figures consagrades. Val la pena descobrir Khristianópulos en l’avinentesa que ens en fa do aquí la fascinació evident que per la seva obra ha sentit l’antòleg i traductor. L’ocasió valdrà per recordar-nos com la poesia grega dels nostres temps, en general tan ignorada fora del seu lloc, és rica i variada, capaç d’oferir veus de poderosa originalitat; i per al cas de Khristianópulos, valdrà per a recordar-nos que la poesia no pertany a les arts decoratives ni ens interpel·la des de la sacralitat, sinó des de la vida moral i de la tradició artística de la paraula. El lector trobarà en Khristianópulos una esforçada recerca sobre les possibilitats del llenguatge poètic, i aquest és en ell una forma de projectar la mirada sobre el món i, inseparablement, sobre el procés de creació poètica mateix». 

Subvertint la tradició literària europea de la flânerie baudelairiana, Khristianópulos testimonia identitats, amors i violències d’una Tessalònica mundana que s’escola entre progrés i gentrificació, però que troba recer als seus versos. 

L’activitat a la Llibreria Finestres s’articularà amb un diàleg on participaran Lucas Gonzalvo, el poeta Jordi Valls i Antonio Monegal, catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i Premio Nacional de Ensayo amb Como el aire que respiramos


Dinos Khristianópulos (Tessalònica, 1931-2020) és dels pocs poetes grecs que va prendre’s la llibertat de rebutjar-lo. Irreverent i contestatari, la crítica el situa, juntament amb Kostas Taktsís, com una de les veus que inaugura la literatura queer de la Grècia moderna, obrint camins inexplorats per a la poesia homoeròtica que coneixem d’arrel kavafiana. El 2011 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Literatura.   


*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.


Horari: 12:30h
Més informació: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09