X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
Anna Guitart
Vegeu perfil

Anna Guitart (Barcelona, 1976) és periodista i guionista. Va començar treballant a Ràdio Barcelona i després a la COM Ràdio. Ha treballat de guionista a programes de TV3 com Via Llibre (Canal 33). També ha dirigit el programa Savis (Canal 33). El 2015 va començar a presentar la secció de llibres del programa Tria 33 i, des de 2017, presenta i dirigeix el programa literari d’entrevistes Tot el temps del món (Canal 33). Col·labora als programes Els matins de Tv3Islàndia de RAC1 i al suplement «Llegim» del diari Ara.

Mara Faye Lethem
Vegeu perfil

Mara Faye Lethem (Nova York, 1971) és escriptora i traductora literària del català i castellà a l’anglès. La seva trajectòria s’ha desenvolupat a les dues ribes de l’Atlàntic, tant als Estats Units com a Barcelona, on resideix. La seva nouvelle A Person’s A Person No Matter How Small es va publicar el 2020 amb Antibookclub. Les seves traduccions inclouen Brother in Ice (Alicia Kopf, Premi English PEN, nominat al Premi Nacional de Traducció als EUA) i Confessionsde Jaume Cabré. Entre els anys 2020 i 2022 publicarà traduccions d’obres de Patricio Pron, Marta Orriols, Jordi Nopca, Toni Sala, Max Besora i Irene Solà.

Pere Antoni Pons
Vegeu perfil

Pere Antoni Pons (Campanet, Mallorca, 1980). Periodista i escriptor. Ha publicat, entre d’altres, els reculls de poemes El fibló i la festa (2003), Fervor tan fosc (2006), Aquí, on passa tot (2017) i Canvi de guàrdia (2019); els llibres entrevista La vida, el temps, el món: sis dies de conversa amb Joan Francesc Mira (2009), Guillem Frontera. Paisatge canviant amb figura inquieta i Conversaciones con Jean Marie del Moral (2018); les novel·les La felicitat dels dies tristos (2010), Tots els dimonis són aquí (2011) i Si t’hi atreveixes (2014), i el llibre de perfils Un arxipèlag radiant (2019). Col·labora regularment a la premsa fent entrevistes, articles d’opinió, crítica literària i d’art, i reportatges i cròniques de temàtica cultural i sociopolítica.

Gemma Medina
Vegeu perfil

Gemma Medina Estella (Rubí, 1989) és editora, crítica literària i professora col·laboradora del grau de Llengua i Literatura Catalanes de la UOC. Es va llicenciar en Filologia catalana i en Teoria de la literatura i Literatura comparada a la UAB, i va cursar el Màster d’Edició de la UPF. Ha escrit i escriu sobre literatura contemporània per a diverses revistes i plataformes, com ara ReduccionsCaràctersNúvol o el setmanari La Directa. El 2018 va fundar, amb Marc Rovira Urien i Gerard Cisneros Cecchini, la revista digital de crítica literària La Lectora. En el marc dels Jocs Florals de Barcelona del 2022, va escriure el balanç poètic de l’any 2021.

Marina Espasa
Vegeu perfil

Ha publicat dues novel·les, La dona que es va perdre (2012) i El dia del cérvol (2016), però abans havia estat moltes altres coses: filòloga romànica, agent d’artistes de carrer, guionista de televisió i d’exposicions, reportera, recomanadora i presentadora de programes de llibres a la televisió i a la ràdio, traductora, columnista i professora d’escriptura. Des de 2009, escriu crítica literària al diari Ara i ha traduït al català obres de Maggie Nelson, Virginie Despentes, H. D. Thoreau, Judith Butler o Rebecca Solnit. Va ser especialment feliç treballant als programes de llibres de televisió Saló de lectura (BTV, 2002-2006) i L’hora del lector (Canal 33, 2007-2011). Entre 2016 i 2019, ha estat comissària del programa «Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO» de l'Ajuntament de Barcelona, des d’on ha planificat (quan ha pogut) polítiques públiques de foment de la lectura, difusió del patrimoni literari i dinamització del sector professional del llibre a la ciutat.

Premi Finestres de Narrativa en català

GUANYADORS 2022

Finestres es complau a anunciar els guanyadors de la tercera edició dels Premis Finestres de Narrativa, que volen premiar al millor llibre originalment escrit en català i castellà publicat al llarg de 2022.

Les obres guanyadores d'aquesta edició són Aioua de Roser Cabré-Verdiell, publicat per Males Herbes; i Vengo de ese miedo, de Miguel Ángel Oeste, publicat per Tusquets Editores.

Més informació sobre els guanyadors


QUIN ÉS L'OBJECTIU DELS PREMIS FINESTRES?

— Premiar amb una dotaci´ó de 25.000 euros (subjectes a impostos) una obra de narrativa originalment escrita en català entre totes les que hagin arribat a les llibreries al llarg de l’any natural anterior al qual es proclama el premi.
— Distingir l’obra per criteris com el de l’originalitat, la qualitat i l’audàcia literàries, segons la valoració d’un Jurat independent i de prestigi.
— Crear un premi que es guanyi el respecte dels/les lectors/es perquè intenta contrarestar les dinàmiques d’un mercat editorial saturat de publicacions i distorsionat per l’abundància de premis a obra inèdita.

QUINS CRITERIS D'AVALUACIÓ SE SEGUEIXEN?

— Obra distribuïda al llarg d’un any natural, és a dir de l’1 de gener al 31 de desembre, a qualsevol de les terres de parla catalana: Catalunya (Principat i Catalunya Nord), Illes Balears, Andorra o País Valencià.
— L’obra ha d’haver estat originalment escrita en català.
— Preferentment, l’obra no haurà d’haver rebut altres premis o ajudes, tot i que no és una condició obligatòria.
— Entraran en consideració obres de narrativa en el sentit més ampli de la paraula: conte, novel·la, crònica o obres basades en fets reals.
— L’obra ha d’haver estat publicada en paper per una empresa editorial. No es prendran en consideració obres auto-editades, ni tampoc publicades per plataformes d’autoedició.

— El Jurat estarà integrat per cinc persones: un membre de l’equip de Finestres, i quatre professionals del sector (autors, crítics, periodistes, acadèmics, artistes, llibreters) amb bagatge literari i criteri. Aquesta composició pot variar a cada convocatòria. La decisió del jurat serà inapel·lable. El Premi podrà declarar-se desert i s’atorgarà a aquella obra d’entre les presentades que per unanimitat o per majoria de vots del jurat es consideri mereixedora del Premi.


Accedeix al Premi Finestres de Narrativa en castellà