X
0 Artículos
Cesta
0 Artículos
X
Acceder
REGISTRARME EN FINESTRES
LIBRERÍA
PARA
LEER
Finestres
Compartir
Guardar en favoritos
11 JUL
Federica Ravera y Martina Manyà

con Rosa Cerarols

Dones de la muntanya: Cròniques de pagesia i ruralitats és un còmic que retrata el món pagès i ramader pirinenc des de la mirada de gènere: la de les pageses, formatgeres, artesanes de la llana i pastores. Les seves autores, Federica Ravera i Martina Manyà, vindran a presentar-nos-el en un acte moderat per Rosa Cerarols.


Dones de la muntanya s’ha construït a partir de la recerca de Federica Ravera al Pirineu català entre 2019-2021, centrada a posar en valor el patrimoni ecològic i sociocultural relacionat amb la ramaderia extensiva i analitzar com els territoris i l’economia d’alta muntanya han co-evolucionat. Una investigació que també analitzava els canvis que han sofert aquests territoris en relació amb el clima, l’ús i gestió dels recursos naturals, demogràfics, culturals i socioeconòmics.

El còmic és també el diari d’una científica social i natural que recorre el Pallars per conèixer projectes de pagesia de muntanya, amb les seves contradiccions d’urbanita i una curiositat ingent que ens permet endinsar-nos en les problemàtiques que assolen les terres del Pirineu i les comunitats que les habiten. Una obra que no només té en compte els sabers de les pageses, sinó que és també un diàleg bonic entre artistes i científiques, entre l’autora de la idea i el text i la il·lustradora i artista plàstica Martina Manyà, que ha sabut crear un imaginari exquisit i rude a la vegada, una estètica divertida i alhora greu, en blanc i negre.

Dones de la muntanya: Cròniques de pagesia i ruralitats és un còmic editat enguany per l’editorial Pol·len Edicions.


Federica Ravera és investigadora al Departament de Geografia de la Universitat de Girona. Amb una formació socio-ambiental i un bagatge d’estudis i activisme en el món rural i l’agroecologia, fa recerca principalment en àrees de muntanya, en temes de gènere i amb una mirada (i un sentir) ecofeminista. La seva vida personal i profesional es mou de forma transhumant entre Barcelona, Girona i el Pallars Sobirà, darrer lloc on troba el seu refugi.

Martina Manyà és artista visual multidisciplinar. La seva obra es desplega en diferents formats tècnics i suports: pintura, il·lustració, cartells, tapissos i estampats per a tèxtil. Ja sigui a través del tema tractat com de la pròpia matèria utilitzada, la seva obra ens parla d’ecologia, consciència ambiental i feminisme. Des de fa molts anys, amb la família, passa part del seu temps al Pallars Sobirà.

Rosa Cerarols (Calders, 1979) és geògrafa polifacètica. Professora al Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, forma part del grup de recerca en Geohumanitats, on investiga el paper de la geografia en la seva intersecció entre creació cultural i paisatge. Membre fundadora del projecte multidisciplinari Konvent, de creació artística i foment del territori. És la coordinadora del volum L'altre món rural: Reflexions i experiències de la nova ruralitat catalana (Tigre de Paper).


*Asignación de asiento por orden de llegada. Número de butacas limitado. Si al llegar no quedan asientos libres, su reserva pasa a ser de pie.


Horario: 19:00h
Más información: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09