X
0 Artículos
Cesta
0 Artículos
X
Acceder
REGISTRARME EN FINESTRES
LIBRERÍA
PARA
LEER
Finestres
Compartir
Guardar en favoritos
22 JUN
Ignacio Hutin i Marta Rebón

Trobada amb Margaryta Yakovenko

Des de mirades molt diferents, Ucrania/Donbass: Una renovada Guerra Fría i El complejo de Caín aborden l’actual estat de guerra entre Rússia i Ucraïna. Els seus autors, Ignació Hutín i Marta Rebón, visitaran la Llibreria Finestres per oferir-nos un diàleg moderat per la periodista d’origen ucraïnès Margaryta Yakovenko.


Ignacio Hutin va arribar a la regió de Donbass quan ja era dominada pels independentistes russòfils. Durant la seva estada, el periodista va visitar les trinxeres i el front de combat per entrevistar-ne els protagonistes i fer observacions sobre el terreny. D’aquella experiència neix Ucrania/Donbass: Una renovada Guerra Fría (Apostroph), un llibre que posa context a l’estat de guerra freda entre els dos països, i alhora repassa els fets que ens han dut al momentum actual: el 2014, Donetsk i Lugansk, les dues regions ucraïneses del Donbass, es van declarar independents, motiu que va fer esclatar un conflicte encara en marxa i amb violacions d’alto el foc constants. Des d’aleshores, els separatistes prorussos —a qui Moscou fa costat— i el govern ucraïnès han viscut nombrosos enfrontaments que han capgirat les relacions entre Ucraïna i Rússia: els vols directes entre els dos països van frenar en sec, les relacions comercials se’n van anar en orris, i una reforma constitucional va establir com a objectiu estratègic d’Ucraïna la incorporació a la Unió Europea i a l’OTAN.

Als antípodes d’aquesta perspectiva geoestratègica, però cartografiant el mateix paisatge, trobem el darrer treball de Marta Rebón. A l’assaig El complejo de Caín, publicat en castellà per Destino i en català per Edicions 62, Rebón ens parla de la història en comú de Rússia i Ucraïna des d’una visió cultural. Aquesta publicació ens permet conèixer l'imaginari d'una guerra que està alterant la geopolítica mundial, tot abordant la complexa relació entre els dos països a partir de les claus que ens aporta la seva rica literatura —de Vasili Grossman a Nikolai Gógol, de Svetlana Aleksiévitx a Txékhov, de Liudmila Ulítskaia a Andrei Kurkov. «La història de les lletres ucraïneses és la d’un dolorós “malgrat que”», escriu Rebón. «Al marge de l’idioma en què s’hagi expressat, ha estat ostatge de les seves fronteres polítiques canviants, del menyspreu o la prohibició de l’ucraïnès com a llengua literària, de mancomunitats i imperis, de l’assimilació cultural russo-soviètica.»

Els nous treballs d’Hutin i Rebón seran posats en diàleg a la Llibreria Finestres, en una conversa moderada per la periodista d’origen ucraïnès Margaryta Yakovenko.


Ignacio Hutin (Buenos Aires, 1989) és especialista en l’Europa Oriental, l’Euràsia postsoviètica i els Balcans. També ha treballat en zones de guerra i ha col·laborat amb mitjans com Infobae, Página 12, Clarín, Perfil, Tiempo Argentino, Sputnik, CNN, RT, Muy Interesante i Muy Historia. Hutin és autor dels llibres Saturno, Deconstrucción: Crónicas y reflexiones desde la Europa Oriental poscomunista i Ucrania: crónica desde el frente.

Marta Rebón (Barcelona, 1976) és escriptora i traductora. Barcelona, Varsòvia, Moscou, San Petersburg i Beerseba van ser les ciutats on la Marta es va formar, especialitzant-se en Filologia Eslava i Humanitats. Ha traduït al català i al castellà diferents obres de la literatura russa, tasca per la qual ha rebut nombroses distincions. Rebón escriu columnes per a La Vanguardia i és crítica literària del suplement cultural La Lectura. El 2017 va publicar l’assaig En la ciudad líquida

Margaryta Yakovenko (Tokmak, 1992) neix Ucraïna, però es trasllada a un poblet de la costa de Múrcia amb set anys —aquesta experiència migrant va inspirar bona part de la seva primera novel·la, Desencajada. Yakovenko és periodista especialitzada en Política Internacional; ha sigut redactora i editora a PlayGround i actualment treballa a El País. L’autora també va publicar el conte No queda tanto dins l’antologia Cuadernos de Medusa, de l’editorial Amor de Madre.


© Foto de Marta Rebón por Ferrán Mateo.


Horario: 19:00h
Más información: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09