X
0 Artículos
Cesta
0 Artículos
X
Acceder
REGISTRARME EN FINESTRES
LIBRERÍA
PARA
LEER
Finestres
Compartir
Guardar en favoritos
Qué estamos leyendo
Gordo de Feria
por
Marina Espasa
29.06.2021

Què llegeixes?

Gordo de feria.

Qui n’és l’autor?

Esther García Llovet.

Quina editorial el publica?

Anagrama.

De què va?

D’un còmic famosíssim a Espanya, Castor, que ja no suporta qui és ni el món on s’ha ficat i busca algú que el substitueixi. Aquest algú és el Julio, un cambrer d’Almeria que també té els seus problemes. Julio s’ha d’engreixar molt per assemblar-se a Castor, i ha de solucionar uns temes del passat. Les coses no trigaran a complicar-se.

Com està escrit?

Amb frases curtes, marca de la casa García Llovet. I amb la urgència habitual. Tot en present, descripcions de poques paraules, l’adjectiu exacte i prou. I uns diàlegs que fan ping-pong tota l’estona i que avancen, avancen, fins al final. Amb un to irònic, d’una ironia negríssima.

És llarg o curt?

Curtíssim! 152 pàgines.

A què s’assembla?

A un llibre de Bukowski o una pel·lícula d’Álex de la Iglesia (quan eren bones).

Què és el que més t’ha agradat del llibre?

La mirada que té sobre un submón, un conjunt de persones i de barris i d’ambients que queden al marge de tot. Les ganes de retratar el que passa al carrer, a les discoteques abandonades, als locals que compren els xinesos, els casinos, a la Casa de Campo... La reflexió que ofereix sobre què poden fer els diners, molts diners, amb la vida d’algú que no està acostumat a tenir-ne: no gaire coses bones.

A qui li recomanes?

A qualsevol persona que vulgui divertir-se una estona sempre que tingui clar que la majoria de persones estan soles i no tenen sort a la vida. A lectors amb ganes de llegir sobre el que passa de nit darrere de les barres dels bars.

Defectes, carències

Potser hi ha una certa dispersió de l’argument, cosa que deu ser totalment buscada, però sí que hi ha personatges que desapareixen massa d’hora i personatges que apareixen potser una mica massa tard, com la gran Serafina, que despisten una mica. Però no és greu!

Alguna cosa més que haguem de saber?

Que García Llovet és l’autora també de Sánchez, una altra novel·la curta sobre la nit madrilenya que és de lectura obligada, urgentíssima. Tota l’acció de la novel·la dura només una nit però la lectura no s’oblida en moltíssimes més.