X
0 Artículos
Cesta
0 Artículos
X
Acceder
REGISTRARME EN FINESTRES
LIBRERÍA
PARA
LEER
Finestres
Compartir
Guardar en favoritos
Qué estamos leyendo
País barroc
por
Marina Espasa
02.02.2021

Què llegeixes?

País barroc.

Qui n’és l’autor?

Raül Garrigasait.

Quina editorial el publica?

L’Avenç. És l’editorial que hi ha darrere de la revista d’història també coneguda com L’Avenç, que encarrega una sèrie anual d’articles a un/a escriptor/a i en publica un cada mes. Al cap de l’any, l’escriptor/a els relliga, els retoca i en fa un llibre: una idea que ha donat grans títols, ja.

De què va?

Com si això fos fàcil d’explicar. És a dir, sí, és la vida del Raül explicada per ell mateix. Una autobiografia d’algú que no té ni 45 anys, quina cosa, eh? Però és que és molt llest, el Raül, i entremig dels records infantils d’anar a l’església de Solsona o dels juvenils de tocar en grups de rock incomprensibles amb els cabells fins a la cintura t’hi va col·locant tota una interpretació de Catalunya com a país barroc, per oposició al que tanta gent es pensa que és (una cosa ordenada i avorridota, per fer-ho breu). No, ell reivindica la Catalunya fosca, amagada, genial i boja, delirant.

Com està escrit?

No ho sé, però sona com brolla l’aigua clara a les fonts de muntanya. És una prosa neta i fresca, que salta de pedra en pedra i fa rierol.

És llarg o curt?

104 pàgs. Curtíssim! Un gran llibre curt, que és una cosa que sempre és d’agrair. Crearem la Lliga dels defensors del Llibre Curt, algun dia. Les coses es poden explicar amb poques paraules, de debò. Proveu-ho.

A què s’assembla?

A Perejaume, a estones. 

Què és el que més t’ha agradat del llibre?

El primer capítol i l’últim: dos moments màgics

A qui li recomanes?

A qualsevol persona a qui li agradi la música o la muntanya. A joves perduts, sense una vocació clara o una idea de per on tirar. Veuran que hi ha molts camins i moltes etapes, a la vida, que sempre s’acaba fent el que menys t’esperaves.

Defectes, carències

Poquíssims! Si de cas, que només cobreix mitja vida de l’autor. En voldrem un altre cap als... 75 anys?

Alguna cosa més que haguem de saber? Que el Raül no para d’escriure. I que tots els seus llibres estan bé: El gos cosmopolita, El fugitiu que no se’n va, Els estranys, Els fundadors...

El Autor
RAÜL GARRIGASAIT

Raül Garrigasait (Solsona, 1979) és escriptor. La seva novel·la Els estranys (2017) va ser distingida amb el Premi Llibreter, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any i el Premi «El Setè Cel». En el camp de l’assaig ha explorat temes com el cosmopolitisme (El gos cosmopolita i
dos espècimens més, 2012), Santiago Rusiñol i l’entrada de la modernitat a Catalunya (El fugitiu que no se’n va, 2018), la relació entre els clàssics grecollatins i el poder (Els fundadors, 2020) i els perills i les potencialitats de la ira (La ira, 2020). Movent-se entre la narrativa i la reflexió, ha anat
construint una obra que aprofita elements d’una llarga tradició literària i filosòfica per interrogarse sobre els ídols i els malestars de la modernitat.