X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
Premi Finestres de Narrativa
Shortlist: Premi Finestres de Narrativa 2022
per
Finestres
19.01.2023

Amb l’objectiu de premiar la millor obra narrativa originalment escrita en català i en castellà al llarg de 2022, Finestres s’enorgulleix d’anunciar els primers sis finalistes de la tercera edició dels Premis Finestres de Narrativa per la qualitat, l’originalitat i l’audàcia literària.


PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CATALÀ

El jurat, format per Marina Espasa, Anna Guitart, Maya Faye Lethem, Pere Antoni Pons i Gemma Medina, ha decidit que les tres obres finalistes són:

Ràbia, Sebastià Alzamora (Proa)

Per ser una novel·la eminentment atmosfèrica, amb un estil i un protagonista lacònics que s’emmotllen a la perfecció amb allò que volen retratar: els passejos per una urbanització costanera de Mallorca que es converteixen en una odissea per les escorrialles de la civilització occidental, on ja no hi ha espai per a l’empatia ni la comunitat, només decadència, corrupció i descontrol.

Aioua, Roser Cabré-Verdiell (Males Herbes)

Per la potència verbal i el desplegament d’imaginació amb els quals es descriu un viatge a Iowa que és, també, un viatge al cor de les paraules i del que volen i poden dir. Per la sensualitat d’una prosa que ens permet entrar en els espais mentals d’una aspirant a escriptora que ha abandonat un amor i que vol començar una altra vida, ser una altra persona, trobar una nova veritat en les paraules mentre viu estranyada en un poble enmig del no-res, envoltada de benzineres, motels i líders de sectes radicals.

Els irredempts, Cristina Garcia Molina (Labreu)

Per la prosa lírica i ambulatòria que retrata amb la precisió d’un bisturí i sense cap mena de concessió els abismes on ens aboquem de forma quotidiana. Per l’elevació poètica amb la que tracta temes com el desarrelament, la incomunicació, el dol, la família, les relacions personals i laborals, el viatge que suposa viure i buscar-nos en tres relats que són com els tres panells d’un tríptic de Francis Bacon.


PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CASTELLÀ

El jurat, format per Jordi Costa, Mathias Enard, Camila Enrich, Mariana Enríquez i Carlos Zanón, ha decidit que les tres obres finalistes són:

La estación del pantano, Yuri Herrera (Periférica)

Per la llibertat absoluta amb què està escrita la novel·la, per la utilització única de la llengua i de la metàfora. Per com aconsegueix que el lector s’interessi pels personatges secundaris i allò anecdòtic, i també per la recreació del personatge principal en un moment transitori de la seva vida. Per la recreació d’una ciutat lenta i fantasmagòrica, i per la vitalitat de la novel·la en general, una novel·la que no se circumscriu a cap convenció.

La familia, Sara Mesa (Anagrama)

Per l’habilitat de l’autora per descriure un infern familiar poc obvi però truculent, i aconseguir recrear una quotidianitat opressiva. Per la capacitat de compassió cap als personatges, la majoria anodins, però amb un costat fosc inquietant; i per la tensió sostinguda al llarg de la novel·la, que no deixa entreveure el que passarà a la pàgina següent. Perquè té una veu única i per la manera singular que té d’interpretar el món.

Vengo de este miedo, Miguel Ángel Oeste (Tusquets)

Pel valor d’aquest testimoni únic, valent i poc convencional, per com descriu l’abús constant del pare sense jutjar el seu estil de vida. Per la manca de compassió i el valor de transmetre-ho, i per la violència latent en tota la novel·la. Per la constant reflexió sobre el procés d’escriptura i les seves conseqüències ètiques, sobre com problematitza l’escriptura mateix. Per la immediatesa desenfrenada i la descurança amb què està escrita.


Accedeix aquí a la Longlist del Premi Finestres de Narrativa en català i castellà.

Pots llegir els objectius i les bases dels premis aquí.

PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CATALÀ

Ràbia
Alzamora, Sebastià
18.5 €
Aioua
Cabré-Verdiell, Roser
18 €
Comprar
Reservar
Els irredempts
García Molina, Cristina
15 €
Comprar
Reservar

PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CASTELLÀ

Vengo de ese miedo
Oeste, Miguel Ángel
19 €
Comprar
Reservar
La familia
Mesa, Sara
18.9 €
Comprar
Reservar
La estación del pantano
Herrera, Yuri
17.9 €
Comprar
Reservar