X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits

Llistes
Sis còmics sobre capitalisme i medi ambient
per
Sílvia Aymí
16.03.2021
Capitalisme contra medi ambient. El sistema producció-consum va declarar la guerra a la Terra i, de moment, l’està guanyant. Sis relats gràfics que reflexionen sobre algunes de les conseqüències mediambientals i socials del capitalisme salvatge.

1
Un tributo a la tierra
Joe Sacco

Una obra mestra del còmic periodístic sobre la destrucció del patrimoni natural i el conflicte entre “l’home blanc evangelitzador” del segle XXI i els pobles primitius. Una crònica sobre com l’ètnia Dene va plantar cara al capitalisme i al progrés mal entès.

2
Rural
Étienne Davodeau

Davodeau conviu tot un any amb uns agricultors del migjorn francès i relata la lluita contra el projecte d’una nova autopista que suposaria l’expropiació de les seves terres. Una fotografia realista de tot el que envolta el món rural i del perills de menystenir les pròpies arrels.

3
Memorias de la tierra
Miguel Brieva

Recull de diversos treballs que Brieva va publicar durant anys a El País i a El Jueves sobre capitalisme, consum i crisi ecològica. Amb la seva visió crítica i el seu afilat sentit de la ironia, Brieva retrata el col·lapse del model capitalista.

4
Lluvia
Mary M. Talbot y Bryan Talbot

Amb aquesta seva primera obra de temàtica contemporània, el matrimoni Talbot aborda la mala gestió que els nostres governants estan fent de la crisi climàtica. Un al·legat a favor del compromís ciutadà i dels petits actes que determinen la nostra relació amb el planeta.

5
Chernobyl. La zona.
Natacha Bustos y Francisco Sánchez

Brillant narració gràfica de les conseqüències del més gran i devastador dels accidents nuclears del segle XX a través de tres generacions d’una mateixa família. Els habitants i les autoritats no estaven preparades per la catàstrofe que va suposar Chernobyl, la Terra encara menys.

6
Todo bajo el sol
Ana Penyas

La dedicatòria de l’autora és el millor dels resums d’aquesta obra: “A quienes tuvieron que abandonar su lugar y a quienes se quedaron con extraños en su tierra.” Una magistral crònica gràfica sobre com els excessos urbanístics han aniquilat l’horta llevantina.