X
0 Artículos
Cesta
0 Artículos
X
Acceder
REGISTRARME EN FINESTRES
LIBRERÍA
PARA
LEER
Finestres
Compartir
Guardar en favoritos
Reseñas
«El murciélago y el capital», de Andreas Malm
por
Marina Espasa
08.06.2021

¿Per què, a la primavera del 2020, ens vam quedar tots tancats a casa durant quasi tres mesos sense (quasi) protestar? ¿Com és que portem tots mascareta des que travessem la porta de casa i no ens la traiem fins que hi tornem? ¿Com és que un virus va saltar d’un rat-penat fins a un home (passant potser per un pangolí o un visó)? Si sempre havien estat nius de virus, els rat-penats, ¿per què ha estat només ara que ens n’han endossat un? (i els que falten, espereu-vos).

El teòric sobre canvi climàtic i activista suec Andreas Malm fa preguntes incòmodes: ¿per què cap govern del món s’ha atrevit a dictar mesures tan bèsties com les de 2020 contra l’emergència climàtica que destruirà el nostre planeta? Si a algun activista pel medi ambient se li hagués acudit proposar una mesura que s’assemblés ni remotament al confinament domiciliari l’haurien pres per boig, diu Malm, i no li falta raó. I, en canvi, les emissions de CO2 van caure de forma històrica durant els mesos de confinament de 2020, molt més del que mai s’havien pogut reduir a còpia de mesures «raonables». La pregunta fonamental que fa el llibre és: ¿per què no actuen de debò els governs contra el canvi climàtic? Perquè és una amenaça difosa, complexa, difícil de controlar? També ho sembla el coronavirus, i bé que s’estan fent coses del tot extraordinàries per mitigar-lo.

Andreas Malm, en tres capítols que són com articles llargs, perfectament escrits i profusament anotats (les referències són per no parar de llegir sobre el tema), explica perfectament per què la pandèmia i l’emergència climàtica són, en realitat, dues cares de la mateixa moneda, i proposa maneres (utòpiques i força divertides, basades en senyors i senyores tan sospitosos com Lenin o Rosa Luxemburg) de lluitar de debò contra el desgavell que portarà el planeta a l’autodestrucció, o més ben dit, a la destrucció per culpa de l’espècie humana. Si no s’atura la desforestació a les zones humides del planeta (al Brasil i al Sud-Est asiàtic, sobretot), si no es prohibeix el tràfic d’animals salvatges (recordeu el pangolí i el visó?) les pandèmies se succeiran, una darrera l’altra, i els tres mesos que vam passar tancats a casa al 2020 semblaran una bona època, al costat de les que vindran.

El millor del llibre és el to, una mena de calma que permet a l’autor explicar les causes de la situació a la qual hem arribat d’una manera que ens fa avergonyir de ser humans. També li permet proposar solucions d’una radicalitat absoluta que fan somiar amb la capacitat humana de millorar. ¿Són propostes utòpiques? És el retret que ja sap que li farà el 90 % dels lectors del llibre. «Son exactamente igual de utópicas que la supervivencia»,  respon Andreas Malm per tancar el llibre. Un llibre no apte per a pessimistes.

PRÓXIMOS EVENTOS CON ANDREAS MALM EN FINESTRES:

—  Piscolabis con Andreas Malm

Encuentro entre Andreas Malm y Andreu Escrivà

EL AUTOR
Andreas Malm

Profesor asociado de Ecología Humana de la Universidad de Lund, en Suecia, y miembro del consejo editorial de la revista Historical Materialism, Malm está interesado en una amplia gama de aspectos de las relaciones de poder en un mundo que se calienta rápidamente y necesita enfriarse con urgencia. Su investigación se centra en varios aspectos de la crisis climática. Entre otros libros, es autor de The Progress of This Storm: Nature and Society in a Warming World y Black Fuel: On the Dangers of Fossil Fascism. Forma parte de un proyecto de investigación sobre tecnologías de emisiones negativas. Más específicamente, Malm analiza el surgimiento del carbón como fuente de energía mecánica en la producción industrial y el transporte en la Gran Bretaña del siglo XIX y su imperio. Su tesis doctoral, Fossil Capital: The Rise of Steam-Power in the British Cotton Industry, c. 1825-1848, and the Roots of Global Warming, defendida en 2014, examina la transición de las ruedas hidráulicas a las máquinas de vapor en las fábricas de algodón del norte de Inglaterra y Escocia y extrae algunas lecciones para la actualidad: para resumir una larga historia, el capital requería una fuente de energía susceptible de concentración en el espacio y aceleración en el tiempo. Todavía sigue haciéndolo. En 2016, publicó el presente libro, basado en la tesis mencionada. Ese mismo año, Malm fue galardonado con el Premio Isaac y Tamara Deutscher Memorial.