X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
Premi Finestres de Narrativa
Finalistes del Premi Finestres de Narrativa 2021
por
Finestres
19.01.2022

Amb l’objectiu de premiar la millor obra narrativa originalment escrita en català i en castellà al llarg de 2021, Finestres s’enorgulleix d’anunciar els primers sis finalistes de la segona edició dels Premis Finestres de Narrativa per la qualitat, l’originalitat i l’audàcia literària.


PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CATALÀ

El jurat, format per Marina Espasa, Anna Guitart, Maya Faye Lethem, Pere Antoni Pons i Manel Ollé, ha decidit que les tres obres finalistes són:

Ja estem morts, amor, Xavier Aliaga (Angle Editorial)

Per la sensibilitat en el tractament d'una història que narra el dol quotidià sense renunciar al dramatisme de les emocions extremes; per l'ajustament de l'estratègia i la veu narrativa a la història narrada; per la capacitat de convertir la novel·la en una reconstrucció del passat familiar i personal que avança al marge dels camins fressats, amb una capacitat de sorpresa que, sense efectismes, aprofundeix els sentits de la descoberta i reivindica el poder redemptor de la literatura.

Els angles morts, Borja Bagunyà (Edicions del Periscopi)

Pel narrador minuciosament analític i neuròtic que converteix en una festa literària i cognitiva la representació de la consciència dels protagonistes, tan afinada i punyent quan en revela les circumval·lacions mentals com quan els encaixa en els joc socials de poder institucional. Per la tasca de creació d’un relat en el qual tot està pensat per crear una monstruositat literària que flirteja amb desbordar els límits de tot.

La verda és porta, Joan Todó (Godall Edicions)

Per la capacitat de forjar un díptic insòlit, que s'obre amb una novel·la i es resol amb una biografia, però que es mou per un territori trans gènere, on s’hi narra, s’hi fa ficció, s’hi assaja, s’hi fa crònica literària i s’hi fa biografia. Per la capacitat de convertir un personatge aparentment secundari, Joaquim Soler, en un reactiu potent, capaç d'obrir tot de perspectives rellevants sobre les transformacions literàries, polítiques i socials del país entre els anys setanta i el principi dels anys noranta.


PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CASTELLÀ

El jurat, format per Jordi Costa, Mathias Enard, Camila Enrich, Mariana Enríquez i Carlos Zanón, ha decidit que les tres obres finalistes són:

Tres truenos, Marina Closs (Tránsito)

Per un talent sorprenent i poc habitual en l’ús del llenguatge, per una mirada única i singular a la violència, a la maternitat, a la dona i al cos. Per les tres veus contundents, sòbries, àgils i singulars de cadascuna de les narradores. Per l’originalitat de les tres històries que conformen aquest llibre, totes recreades en atmosferes asfixiants i estranyes. Per un diàleg sòlid que l’autora estableix entre elles i que parla de formes diverses d’amor i de sexualitat des d’angles diferents i singulars. Pel realisme i el respecte amb què estan escrites. Per aquesta veu narrativa que aconsegueix provocar al lector tota mena de reaccions, des de l’admiració fins a la sorpresa.

La señora Potter no es exactamente Santa Claus, Laura Fernández (Literatura Random House)

Per l’habilitat sorprenent per crear una paròdia divertida i intel·ligent sense caure en el cinisme ni en la banalitat, per aquesta aparent lleugeresa que amaga una novel·la molt profunda. Per aconseguir escriure una història malenconiosa, desoladora i trista, amb una fina capa d’humor que se sosté al llarg de més de sis-centes pàgines. Per aquesta galeria de personatges en què cada un és un model a escala de tots i cada un de nosaltres i, per tant, un repertori de personatges que reflecteixen la complexitat de la condició humana. Per la dimensió metaliterària del text on la ficció es presenta com a salvadora. Per un exercici d’imaginació complex i desbordant, per l’ús peculiar i lliure del llenguatge i per l’homenatge que fa a la ficció i la literatura.

Huaco Retrato, Gabriela Wiener (Literatura Random House)

Pel valor de l’autora d’escriure un relat íntim i alhora indagar en el colonialisme i en part de la història de la humanitat. Per com, a través d’una història personal i familiar escrita amb gran coratge, enllaça temes tan diferents com el dol, el desig, l’arrelament i el racisme. Per com posa de cara el passat amb el present, Europa amb Llatinoamèrica i a si mateixa amb la seva família. Pel joc enginyós i subtil amb l’ambigüitat que ens porta fins a un final intel·ligent. Per la veu càlida, descarnada i poètica. També per aquest exercici que fa des del “jo”, que va més enllà del repte d’explicar-se a si mateixa i es qüestiona d’on ve i com existeix aquí i ara. Per estructurar tots aquests temes amb fluïdesa i elegància en una novel·la commovedora.


Accedeix aquí a la Longlist del Premi Finestres de Narrativa en català.

Accedeix aquí a la Longlist del Premi Finestres de Narrativa en castellà.

Pots llegir els objectius i les bases dels premis aquí.

PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CATALÀ

Ja estem morts, amor
Aliaga, Xavier
17.9 €
Comprar
Reservar
Els angles morts
Bagunyà, Borja
19.9 €
Comprar
Reservar
La verda és porta
Todó Cortiella, Joan
28 €
Comprar
Reservar

PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CASTELLÀ

La señora Potter no es exactamente Santa Claus
Fernández, Laura
23.9 €
Comprar
Reservar
Huaco retrato
Wiener, Gabriela
17.9 €
Comprar
Reservar
Tres truenos
Closs, Marina
15.5 €
Comprar
Reservar